Developer ordered to tear down 'Swiss Chalet of High Barnet' in Church Passage

Barnet Society chairman Nick Jones hailed the decision as a victory for the area's heritage

The appearance of the fronting led the building to be dubbed the 'Swiss Chalet of High Barnet'

First published in News
Last updated
Times Series: Photograph of the Author by

A developer has been ordered to tear down a “monstrous” wooden shop front branded the ‘Swiss Chalet of High Barnet’.

The striking cedar wood fronting in Church Passage has been causing a stir since it replaced a white-painted pebble dash shopfront in the middle of the town’s conservation area last year.

Barnet Council ruled the varnished cladding above the Cherry Lodge Cancer Care charity shop breached planning rules, and ordered its removal following complaints from local groups including the Barnet Society and the Barnet Residents’ Association.

Last week that decision that was upheld by the planning inspector when the developer failed in his appeal, leaving him with three months to remove the timber.

The offending shop front is located between two older brick buildings, including the locally-listed former Chipping Barnet Library, and in front of the Grade-II listed St John the Baptist Church.

Barnet Society chairman Nick Jones hailed the inspector’s decision as a victory for the area’s heritage.

He said: “It is incongruous and insensitive. We’re in the heart of Barnet’s conservation area and this isn’t the place for it. The Barnet Society and the Barnet Residents’ Association have never been so united on an issue.

“There have been a lot of breaches of the conservation area and there was concern that this was a test case. There was a feeling that if we didn’t stand up to this one, developers would be able to drive a horse and cart through the regulations.”

The layout of the conservation area dates back to 1292 and is protected under regulations enforced by Barnet Council, though Mr Jones said it was often up to local groups to keep an eye on unsightly developments.

He added: “I do sympathise with the developer. He’s got a great location and the shame is he didn’t work with the planning department.

“From the point of view of the local groups this is an excellent decision – it was a monster and the local population had a bee in their bonnet about this.”

Comments (4)

Please log in to enable comment sorting

4:03pm Thu 23 Jan 14

You don't fool me says...

Let this be a lesson to developers who think they can do just as they like. If you play loose with the rules then you will lose your money.
Let this be a lesson to developers who think they can do just as they like. If you play loose with the rules then you will lose your money. You don't fool me
  • Score: 3

7:39am Fri 24 Jan 14

barnet123 says...

I thought this looked nice, just a shame that the fogies at the planning department don't know good design when they see it ... Let's face it, wooden cladding is the least of Barnet High Street's problems
I thought this looked nice, just a shame that the fogies at the planning department don't know good design when they see it ... Let's face it, wooden cladding is the least of Barnet High Street's problems barnet123
  • Score: 2

2:32pm Fri 24 Jan 14

Rosemary75 says...

Why on earth did it take this amount of time for the so called, 'Barnet Planning Department' to notice this wooden structure being erected??!! Typica!! Although I have to agree, it's not quite in keeping and looks out of place in Barnet High Street.
Why on earth did it take this amount of time for the so called, 'Barnet Planning Department' to notice this wooden structure being erected??!! Typica!! Although I have to agree, it's not quite in keeping and looks out of place in Barnet High Street. Rosemary75
  • Score: 0

3:08pm Sun 26 Jan 14

chris stevens says...

Victory to the old fogeys and the nimbys. Lovely wooden front, looked very smart. Hope a hideous structure replaces it that satisfies the duffers.
Victory to the old fogeys and the nimbys. Lovely wooden front, looked very smart. Hope a hideous structure replaces it that satisfies the duffers. chris stevens
  • Score: 0

Comments are closed on this article.

Send us your news, pictures and videos

Most read stories

Local Info

Enter your postcode, town or place name

About cookies

We want you to enjoy your visit to our website. That's why we use cookies to enhance your experience. By staying on our website you agree to our use of cookies. Find out more about the cookies we use.

I agree